Projectes teatrals

L’ALEGRIA QUE PASSA, de Santiago Rusiñol i Enric Morera

Espectacle teatral amb muntatge audiovisual.

Dramatúrgia i direcció de Joan Duran i muntatge audiovisual d’Eduard Cujó. Produït per l’Any Rusiñol, el Consorci del Patrimoni de Sitges i l’Ajuntament de Sitges. Coordinat per La Bufa Seca. Sitges, Hort de Can Falç, maig de 2007.

Amb els actors Raimon Casals, Elsa Lluch, Xavier Miret i Laia Núñez. Amb peces musicals interpretades per Eugeni Amador al piano i la veu de Gemma Biosca, Jordi Galofré i Josep Fort. I amb la col·laboració de més de trenta actors, lectors i artistes sitgetans.

“L’alegria” que Rusiñol féu passar arran d’una societat somorta i prosaica tornà a picar l’ullet a l’espectador des d’una arriscada posada en escena dirigida per Joan Duran. L’espectacle cercà la complicitat d’actors, músics i gent vinculada a la tradició teatral i cultural de Sitges i convocà els espectadors a pujar al carro de la bohèmia i de l’autèntica llibertat de viure declamant, com escriví el prolífic artista Santiago Rusiñol, que «No tinc parets que m’ofeguin, no tinc arrels ni afeccions; la vida és meva, sense destorbs ni barreres, ampla i oberta de bat a bat, com la boca del meu mico!»

. . .

BRUNA DE NIT, òpera del circ celeste. Òpera de Xavier Pagès amb llibret de Joan Duran.

Espectacle d’òpera i circ.

Direcció escènica de Víctor Álvaro. Direcció Musical de Xavier Pagès. Direcció artística de Núria Baixeras. Produït per Drama9 i el Teatre Metropol de Tarragona. Tarragona, novembre de 2008.

Bruna de nit és un espectacle que es troba en l’espai comú entre l’òpera còmica i el teatre musical de petit format. Es presentà amb una ambientació pròpia del circ (escenografia, il·luminació, vestuari…) i incorporà tècniques d’aquesta disciplina artística.

Des del punt de vista musical, “Bruna de nit” pren la continuïtat dramàtica i el rigor compositiu de la música clàssica, i concretament de l’òpera còmica, els quals li proporcionen una gran unitat formal i motívica. D’altra banda, té la brillantor rítmica de la música moderna i la frescor de les seves idees melòdiques, pròpies del teatre musical.

El llibret, de caràcter marcadament poètic, té com a eix vertebrador l’aturada del temps. Aquest fet abstracte es personifica en la imatge i la significança de la lluna.

La interpretaren cinc cantants, dues acròbates trapezistes, set músics instrumentistes i el director musical, en un equip amb destacada presència d’artistes del Camp de Tarragona: els cantants Mercè Baiget, Mireia Bonet, Andrés Moya, German de la Riva i Josep Fort, la pianista Sílvia Vidal i músics instrumentistes del conjunt Camerata XXI. L’escenografia i el vestuari foren dissenyats per Núria Baixeras i la il·luminació dper Anton Baixeras. El conjunt es completà amb l’equip de tècnics del Teatre Metropol.

Link a vídeo de youtube “selecció d’escenes de Bruna de nit”:

. . .

LA BUFA SECA

La Bufa Seca és un grup de teatre popular fundat l’any 2002 a Sitges a càrrec de Josep Milan, Joana Fort i Joan Duran, i agrupà un nombrós grup de d’actors sitgetans al llarg de la seva trajectòria. El grup recuperà dos balls parlats que formen part del patrimoni folklòric sitgetà i del gran Penedès, el Ball de les Criades (que es representà per la Festa Major Petita de Santa Tecla entre 2002 i 2006 i viatjà a Tarragona i a Sant Pere de Ribes) i el Ball del Vinyet (2005). També gestionà Els Pastorets de Sitges durant els anys 2002/2003 i 2005/2006 i el muntatge teatral “L’Alegria que passa” (2007).

. . .

TEATRE AMATEUR I CABARET

Joan Duran ha participat com a actor en molts muntatges teatrals produïts i dirigits per companyies o col·lectius sitgetans, tant al Teatre Prado com al Teatre de la Societat Recreativa El Retiro o en places i espais públics. Entre d’altres, ha interpretat papers protagonistes a “L’Auca del Senyor Esteve” de Santiago Rusiñol (Auditori del Melià Gran Sitges, Gent de Teatre de Sitges, 2007), “Don J. Tenorio” de Jànio Marti (Teatre Prado, Gent de Teatre de Sitges, 2008), “La venganza de Don Mendo” (Teatre Prado, Gent de Teatre de Sitges, 2010), en diversos muntatges dels Pastorets de Sitges i a l’espectacle “El Retiro 140” (Teatre del Retiro, 2011). També ha escrit lletres de cançons per a espectacles i ha ideat funcions de cabaret de petit format. Entre 2008 i 2010 fou responsable de la programació de recitals poètics i espectacles teatrals de petit format de la Societat Recreativa El Retiro.

Tràiler de l’espectacle Amanitamour Cabaret, dirigit per Joan Duran (2012):

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s