Ciència i arts

SIMBIOPOESI

Espectacle poètico-científic multimèdia. Festival Barcelona Poesia i Societat Catalana de Biologia (IEC). Pati de l’Institut d’Estudis Catalans (2008)

Doblegant-se a la necessitat intrínseca i humana de comprendre i de crear, de no separar sinó d’establir i potenciar les sinergies que ja duen implícites, també com una simbiosi, la ciència i la poesia, a Simbiopoesi, Josep Perelló, Assumpció Forcada, Anna Aguilar-Amat i David Jou, poetes i científics, abocaren l’espectador a l’aventura del redescobrir-se. En el recital els poetes foren introduïts pels mots destil·lats de nou haikús sobre les ciències, escrits per Laia Noguera, Esteve Plantada i Joan Duran, i enllaçats per una tria de poemes del bioquímic Alfred Giner i Sorolla (1919-2005). El context escènic de Simbiopoesi comptà amb el disseny d’interacció de mitjans de l’investigador Carles Sora i la dansa de la bioquímica i ballarina Ana Sancho, que embolcallaren d’imatge i moviment la veu i la selecció de textos que cada un dels quatre autors realitzà.

L’espectacle Simbiopoesi s’estrenà al Claustre de l’Institut d’Estudis Catalans el dia 19 de maig de 2008, dins el marc del Festival Barcelona Poesia, i fou concebut i dirigit per Joan Duran i organitzat per la Societat Catalana de Biologia en col·laboració amb la Fundació Ciència en societat i el Grup d’Experimentació en Comunicació Interactiva, Institut Universitari de l’Audiovisual (Universitat Pompeu Fabra).

. . .

MITOSI

Performance artístico-científica. Institut de Cultura de Barcelona i Societat Catalana de Biologia (IEC). Palau de la Virreina (2009)

Ciència i il·lusionisme, poesia i ciència, ciència i música, acrobàcies i ciència, ciència i videoart… El que, a primer cop d’ull, semblen binomis impossibles vertebraren el projecte “Mitosi”, una performance que tingué lloc el 10 de novembre de 2009 al vestíbul del Palau de la Virreina. Concebut i dirigit per Joan Duran i organitzat per la Societat Catalana de Biologia, el projecte “Mitosi” acostà conceptes i imatges que deriven del treball científic a la mirada de joves artistes representatius de l’ampli ventall del món creatiu.

En l’espectacle hi participaren els artistes Jordi Nopca (poemes i recitats) Mireia Madronyero (creació i interpretació musical), Marina Gayoso, (acrobàcies amb teles), Pau Segalés (il·lusionisme) i Sònia Cordero (muntatge audiovisual). El projecte MITOSI s’emmarcà en el cicle de tertúlies «Mirades entre ciència i art» que organitzà l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

. . .

FOC CREUAT. Art i ciència al punt de mira

Projecte artístico-científic i exposició. Arts Santa Mònica, àmbit de ciència i Societat Catalana de Biologia (IEC). Sala Balcó d’Arts Santa Mònica (2010)

Foc creuat acostà la mirada incisiva i generadora d’un grup d’artistes plàstics emergents al treball de recerca –indestriable de les vivències personals i de les reflexions que se’n deriven- de set científics joves. Aquest apropament bastí un seguit de diàlegs que oferiren visions radicalment noves i fecundes de com la ciència i l’art poden convergir o mesclar llenguatges amb la finalitat d’il·luminar interrogants compartits.

El projecte fou concebut per Joan Duran i hi participaren els artistes Lara Fluxà, Empar Buxeda, Jose Begega, Ariadna Parreu, Damià Vives i el col·lectiu Dames (Carmen Díaz, Mireia Terrado i Isabel Servera), estudiants tots ells del Màster en Produccions Artístiques i Recerca de la Universitat de Barcelona, i els investigadors Jesús Pujol (Centre de Regulació Genòmica), Xavier Bofill (Centre de Regulació Genòmica), Marçal Gallemí (Centre de Recerca en Agrigenòmica, CSIC-IRTA-UAB), Javier del Campo (Institut de Ciències del Mar, CMIMA), Joan Llobera (Event Lab, UB), Camila Barreneche (DIOPMA, UB) i Jessica Giró (DIOPMA, UB).

El projecte Foc creuat fou organitzat per la Societat Catalana de Biologia en estreta col·laboració amb l’àmbit de ciència de l’Arts Santa Mònica, que n’acollí l’exposició dins el marc del projecte “Pensar Art-Actuar Ciència” a l’espai Laboratori. El projecte va rebre el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, comptà amb la complicitat dels grups i centres de recerca dels investigadors que hi participaren, així com del programa de televisió “La Malla Tendències”.

http://lamalla.minisites.xtvl.tv/programes/fitxa/nouscreadors/18862?page=4

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s